Historia Świadków Jehowy - proszę o uzupełnienie
Re: Historia Świadków Jehowy - proszę o uzupełnienie
Zapamietaj Szawle, Trojca to Ojciec ,Syn i Duch Swiety- jedna natura Boska ,trzy osoby.Ojciec to Ojciec,a nie Syn czy Duch,Syn to Syn a nie Ojciec czy Duch..
Nie ma jednosci Osob tylko natury.
Twoja analaogia z ludzkim ojcem i synem do pewnego stopnia ukazuje rozroznienie osobowe w jednosci natury ludzkiej .
Ciesze sie ze rozrozniasz nature od osoby.
Polecam wątek o Trojcy zeby kontynuowac rozmowe.[/quote]
Skad ty teraz znowu wziąłęś ducha świętego jako trzeciego boga ? Pytam po raz kolejny - gdzie w Biblii masz ducha świętego jako osobę ? Przestań powielać głupoty !
Nie ma jednosci Osob tylko natury.
Twoja analaogia z ludzkim ojcem i synem do pewnego stopnia ukazuje rozroznienie osobowe w jednosci natury ludzkiej .
Ciesze sie ze rozrozniasz nature od osoby.
Polecam wątek o Trojcy zeby kontynuowac rozmowe.[/quote]
Skad ty teraz znowu wziąłęś ducha świętego jako trzeciego boga ? Pytam po raz kolejny - gdzie w Biblii masz ducha świętego jako osobę ? Przestań powielać głupoty !
Szawle,
zapamietaj :
Modalizm - Jedena natura boska ,jeden Bog objawiajacy sie raz jako Ojciec,raz jako Syn, raz jako Duch-jedna osoba
Tryteizm - Trzy natury boskie,trzy osoby - trzech Bogow
Trojca -Jedena natura,jeden Bóg ,trzy Osoby
zapamietaj :
Modalizm - Jedena natura boska ,jeden Bog objawiajacy sie raz jako Ojciec,raz jako Syn, raz jako Duch-jedna osoba
bernard pisze:Szawle,
zapamietaj :
Nie pisz mi o tym co stworzyli ludzie ale o tym gdzie w Biblii jest Trójca . Mnie ludzkie filozofie naprawdę nie interesują. W kotły w piekle też wierzysz albo w diabełki z różkami ? Wierzysz czy nie ?

Pokazalem Ci tylko czym jest nauka o Trojcy a czym nie jest,gdyz nagminnie mieszasz w tej kwestii.
bernard pisze:Pokazalem Ci tylko czym jest nauka o Trojcy a czym nie jest,gdyz nagminnie mieszasz w tej kwestii.
Wskaż gdzie w Biblii są wskazane trzy osoby boskie i do tego równe sobie. Cały czas na to czekam.
Heh,czyz to nie Tu twierdzisz ze Ojciec i Syn maja taka sama nature ? Jezeli taka sama to skad ta nierownosc osoby Ojca i Syna ?
bernard pisze:Heh,czyz to nie Tu twierdzisz ze Ojciec i Syn maja taka sama nature ? Jezeli taka sama to skad ta nierownosc osoby Ojca i Syna ?
Czy ty jesteś równy swojemu ojcu ?
Bod wzgledem natury jestem. Tak jak Ojciec iSyn Bozy.Jestesmy roznymi osobami jak Ojciec i Syn Bozy.
bernard pisze:Bod wzgledem natury jestem. Tak jak Ojciec iSyn Bozy.Jestesmy roznymi osobami jak Ojciec i Syn Bozy.
Pytam krótko - czy jesteś równy swojemu ojcu ?
Jestem rowny pod wzgledem natury,pod wzgledem czlowieczenstwa.Tylko i wylacznie.
Wróć do „Historia i pochodzenie Świadków Jehowy”