Przykro mi , skoro nie chcesz normalnie rozmawiac musze odpuscić konwersacje. Szkoda.
Bede Cie wspieral modlitwą Bracie .
ps.zawsze jestem gotowy do rozmowy kiedy zmienisz swój styl

Ann78 pisze:Czy może być dwóch Królów nad królami i Panów nad panami?
Czyżby nie zauważyli, że ten tytuł przynależy także Bogu Ojcu?
Nie widzicie w tym niekonsekwencji?
.
korba pisze:Podobnie będzie przecież z innymi tytułami, np. WYBAWCA.
Dawid1 pisze:Ann78 a jak rozumiesz np ten fragment :
Doprawdy, ty jesteś Bogiem pozostającym w ukryciu,+ Bogiem Izraela, Wybawcą.+ 16 Wszyscy oni zostaną zawstydzeni, wręcz upokorzeni. Razem w upokorzeniu+ pójdą wytwórcy bożyszczy. 17 Izrael zaś zostanie wybawiony — w jedności z Jehową+ — wybawieniem po czasy niezmierzone.+ Nie będziecie zawstydzeni+ ani upokorzeni+ po niezmierzone czasy wieczności.
18 Bo tak powiedział Jehowa, Stwórca niebios,+ On, prawdziwy Bóg,+ Ten, który ukształtował ziemię i który ją uczynił,+ który ją mocno ugruntował,+ który nie stworzył jej po prostu na nic, który ukształtował ją po to, żeby była zamieszkana:+ „Jam jest Jehowa i nie ma nikogo innego.+ 19 Nie mówiłem w ukryciu,+ w ciemnym miejscu ziemi; nie powiedziałem też do potomstwa Jakuba: ‚Szukajcie mnie po prostu na nic’.+ Jam jest Jehowa — mówię to, co prawe, oznajmiam to, co prostolinijne.+
20 „Zbierzcie się i przyjdźcie.+ Zejdźcie się razem, wy, którzyście ocaleli z narodów.+ Niczego nie poznali ci, którzy noszą drewno swego rzeźbionego wizerunku, ani modlący się do boga, który nie może wybawić.+ 21 Przedstawcie swą sprawę i swój wywód.+ Owszem, niech się wspólnie naradzą. Kto sprawił, że słyszano o tym od dawien dawna?+ Kto oznajmia o tym od owego czasu?+ Czyż nie ja, Jehowa, poza którym nie ma innego Boga+ — Bóg prawy i Wybawca,+ a oprócz mnie nie ma innego?+
22 „Nawróćcie się do mnie i bądźcie wybawieni,+ wy wszyscy na krańcach ziemi; bo ja jestem Bogiem i nie ma nikogo innego.+ 23 Na samego siebie przysiągłem+ — z moich własnych ust wyszło słowo w prawości,+ tak iż się nie wróci+ — że ugnie się przede mną każde kolano,+ każdy język przysięgnie,+ 24 mówiąc: ‚Zaiste, w Jehowie jest zupełna prawość oraz siła.+ Wszyscy, którzy pałają gniewem przeciwko niemu, przyjdą wprost do niego i będą zawstydzeni.+ 25 W Jehowie dowiedzie swej racji całe potomstwo+ Izraela+ i będzie się sobą chlubić’”.+ Iz 45
lub ten fragment PŚ :
„Jam jest Jehowa, twój Bóg,+ który cię wyprowadził z ziemi egipskiej, z domu niewolników.+ 3 Nie wolno ci mieć żadnych innych bogów+ na przekór mojemu obliczu.
4 „Nie wolno ci robić sobie rzeźbionego wizerunku ani postaci podobnej do czegokolwiek, co jest w niebiosach w górze, lub tego, co jest na ziemi na dole, lub tego, co jest w wodach pod ziemią.+ 5 Nie wolno ci kłaniać się im ani dać się namówić do służenia im,+ gdyż ja, Jehowa, twój Bóg, jestem Bogiem wymagającym wyłącznego oddania,+ zsyłającym karę za przewinienie ojców na synów, na trzecie pokolenie i na czwarte pokolenie, w wypadku tych, którzy mnie nienawidzą,+ 6 lecz okazującym lojalną życzliwość tysiącznemu pokoleniu w wypadku tych, którzy mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.+ Wj 20
albo ten fragment :
Gdy faryzeusze usłyszeli, że zmusił saduceuszy do milczenia, zeszli się w jedną grupę. 35 I jeden z nich, biegły w Prawie,+ zapytał, wystawiając go na próbę: 36 „Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe?”+ 37 On rzekł do niego: „‚Masz miłować Jehowę, twojego Boga, całym swym sercem i całą swą duszą, i całym swym umysłem’.+ 38 To jest największe i pierwsze przykazanie. 39 Drugie, podobne do tego, jest to: ‚Masz miłować swego bliźniego jak samego siebie’.+ 40 Na tych dwóch przykazaniach całe Prawo zawisło, a także Prorocy”.+ Mt 22
Dawid1 pisze:Ann78, a to co cytuję to nie zasługuje na to abyś odniosła się do tych fragmentów Biblii ?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość