Chleb – jeść czy nie?

Ten dział poświęcony jest zagadnieniom zdrowotnym. Można tutaj podzielić się sugestiami odnośnie diety oraz wszelkimi radami, które pomagają przywrócić zdrowie lub utrzymać się w jak najlepszej formie.
Agnieszka
Posty: 2361
Rejestracja: pn gru 26, 2016 5:34 pm

Re: Chleb – jeść czy nie?

Postautor: Agnieszka » sob lut 11, 2017 8:05 pm

A co myślicie o chlebie na drożdżach z mąki orkiszowej - szybciej się robi i nie trzeba długo czekać aż wyrośnie ciasto , itp.????? Czy faktycznie jest zdrowy?
http://przepisnachleb.pl/chleb-orkiszowy-drozdzach/

Iskierka
Posty: 1132
Rejestracja: śr lis 11, 2015 8:49 am

Re: Chleb – jeść czy nie?

Postautor: Iskierka » ndz lut 12, 2017 9:23 am

Dzięki Datsun :) . Jak zwykle jesteś mile widziany z rodziną i nie czuj się zobligowany chlebkiem ;) .
Twoja żona to Kobieta z Przypowieści 31, trudno o taką :) .

Przepis też ciekawy aczkolwiek zajmuje więcej czasu, skoro ciasto pozostawiamy na ok. 12 godzin. No ja nie mam praktyki w pieczeniu chleba, nie było okazji, ale jak to się mówi,wszystko przede mną ;) .


Agnieszko też znalazłaś fajny przepis, faktycznie "szybki". Najlepiej mogą się wypowiedzieć osoby, które pieką chleb z tzw. różnej mąki, z różnymi składnikami, ja osobiście lubię chleb orkiszowy i mam jedną "metę" z tym chlebem, gdzie go czasem kupuję. Czy jest zdrowy? Ja kieruję się w dużym stopniu smakiem, ale uważam że jak ktoś nie jest uczulony na jakiś produkt, składnik i zachowuje umiar, to Mu nic nie zaszkodzi :) .
Oj, coś mi się wydaje Agnieszko, że upieczesz chlebek :) .

Awatar użytkownika
Ann78
Posty: 1909
Rejestracja: śr wrz 23, 2015 12:16 pm
Kontaktowanie:

Re: Chleb – jeść czy nie?

Postautor: Ann78 » ndz lut 12, 2017 9:43 am

My tez piekliśmy chleb na zakwasie. Jest wspaniały!
Niestety, zakwas nie może stać w nieskończoność, a u nas tak się zdarzało ;)
Czas tez potrzebny do pieczenia ;)
Ale warto!
Próbowaliśmy tez piec chleb na drożdżach, ale nam nie smakował. Bardzo było czuć drożdże (może coś pomyliliśmy w proporcjach?). Jak zdecydujesz się, Agnieszko upiec chlebek na drożdżach i bedzie smaczny - daj znać :)

Narobiliście mi smaka na taki prawdziwy, domowy chlebuś :)
Zapraszam na www.jwpomoc.pl

Agnieszka
Posty: 2361
Rejestracja: pn gru 26, 2016 5:34 pm

Re: Chleb – jeść czy nie?

Postautor: Agnieszka » ndz lut 12, 2017 11:15 am

Na pewno dam znać, jak upieke chlebek :-) Pytanie - tylko kiedy? Tego nie wiem :-)
Może też być tak , że Wy wyprzedzicie mnie i podzielcie się smakiem :-)

Awatar użytkownika
Ann78
Posty: 1909
Rejestracja: śr wrz 23, 2015 12:16 pm
Kontaktowanie:

Re: Chleb – jeść czy nie?

Postautor: Ann78 » ndz lut 12, 2017 11:23 am

Agnieszka pisze:Na pewno dam znać, jak upieke chlebek :-) Pytanie - tylko kiedy? Tego nie wiem :-)
Może też być tak , że Wy wyprzedzicie mnie i podzielcie się smakiem :-)

Na razie nie upieczemy. Mamy zepsuty piekarnik ;)
Zapraszam na www.jwpomoc.pl

Awatar użytkownika
Datsun
Posty: 2643
Rejestracja: pt wrz 11, 2015 6:34 pm
Lokalizacja: Białystok

Re: Chleb – jeść czy nie?

Postautor: Datsun » ndz lut 12, 2017 5:24 pm

Agnieszka pisze:Dzięki Datsunie za przepis.
P.S. To ja poproszę ten startowy zakwas kurierem do UK :lol: ;-)


Nie ma sprawy. Wyślę za pobraniem :lol: :mrgreen:

Agnieszka
Posty: 2361
Rejestracja: pn gru 26, 2016 5:34 pm

Re: Chleb – jeść czy nie?

Postautor: Agnieszka » ndz lut 19, 2017 7:06 pm

Nie chciałam zakładać nowego wątku , bo w sumie bogate w węglowodany i białko są też wszelkiego rodzaju kasze , poza tym są też znakomite dla diabetyków ponieważ posiadają niski indeks glikemiczny .
Moje ulubione to : gryczana , jaglana , orkiszowa , bulgur - i o tej odmianie kaszy mogę napisać , że wspomaga pracę serca, koi nerwy , obniża poziom cukru we krwi , zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i jest bogata w kwas foliowy.
Można też kupić mix : pęczak , bulgur , soczewica zielona - 3 w 1. Pychotka :-)

Iskierka
Posty: 1132
Rejestracja: śr lis 11, 2015 8:49 am

Re: Chleb – jeść czy nie?

Postautor: Iskierka » ndz lut 19, 2017 8:28 pm

Nigdy nie słyszałam o kaszy bulgur. Jak piszesz Agnieszko, ma duże właściwości i chociażby z tego powodu warto kupić i spróbować.
Dzięki :) , jak to człowiek całe życie się uczy i poznaje ;) .

Agnieszka
Posty: 2361
Rejestracja: pn gru 26, 2016 5:34 pm

Re: Chleb – jeść czy nie?

Postautor: Agnieszka » ndz lut 19, 2017 9:00 pm

Iskierko , ta kasza to też moje nowe odkrycie od ok. roku czasu :-)
Jeśli mogę polecić - ja kupuję marki Melvit - można dostać w torebkach 4 × 100 g i sypana.
Ja dodaję do zup , jem też w formie deseru z owocami i polewam jogurtem naturalnym , dobra jest też z surowymi bądź tuszonymi warzywami plus np. pokrojona w kostkę pierś z kurczaka bądź indyka - jak kto lubi :-)
P.S. Napisałam o kaszy , bo w sumie to też produkt zbożowy tak jak chlebek :-) i wystarczy tylko ugotować :-) , natomiast upiec samej chlebek - to już trochę roboty jest :-) Może spróbuję "zagonic" męża do zrobienia ciasta :lol: , ja już na blaszkę przetransportuje i włożę do piekarnika :lol:

Awatar użytkownika
Datsun
Posty: 2643
Rejestracja: pt wrz 11, 2015 6:34 pm
Lokalizacja: Białystok

Re: Chleb – jeść czy nie?

Postautor: Datsun » ndz lut 19, 2017 9:27 pm

Oby Twój mąż lepiej się znał na garach ode mnie. :)
Dziś żona włączyła obiad w piekarniku i pojechała do babci. Moje zadanie to było wyłączyć piekarnik i nałożyć sobie oraz dzieciom na talerze. Dość prosta robota, prawda?

Niestety mi nie wyszło... :?
Niechcący rozbiłem naczynie żaroodporne i szybę piekarnika. Wszystko rozwaliło się w drobny mak i rozleciało po chacie. :roll:
Tylko gdzie teraz taką szybę kupić?
:mrgreen:


Wróć do „Zdrowie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości