morwa pisze:Natan pisze:
Mam takie zrozumienie, że wraz z powstaniem wszechświata rozpoczął się czas. Zatem Chrystus istniał przed stworzeniem czasu. Poruszałem już na tym Forum myśl z Hebrajczyków 1:2, że w dosłownym przekładzie Bóg przez Chrystusa stworzył wieki. Ktoś, kto stworzył wieki musi być przedwieczny.
OKREŚLENIE "Przedwieczny",jak dla mnie ma inne znaczenie niż słowo WIECZNY (istniejący od zawsze)...
Tym bardziej że 1 List Jana 5:1 mówi iż SYN został zrodzony - (otrzymał życie ) od Ojca, co wskazuje na początek egzystencji...
Choć nie w czasie ...ale jednakCzy mogłoby to w jakiś sposób zaszkodzić Twojej wierze, gdybyś przyjęła, że Chrystus jest odwiecznym Synem Boga Ojca? Ja przyjmuję to wiarą, w oparciu o świadectwa biblijne.
W żaden sposób zaszkodzić nie może Natanie,ponieważ wierzę że Jezus jest odwiecznym Synem Boga istniejącym od wieków, ale nie od zawsze.
W Biblii okreslenie odwieczny/odwieczne wcale nie oznacza istniejący/istniejace od zawsze.
PRZYKŁADY
Ps 76:5 bw "Wspanialszy jesteś i potężniejszy Niż góry odwieczne."(GÓRY MIAŁY POCZĄTEK)
Iz 24:5 bw "Ziemia jest splugawiona pod swoimi mieszkańcami, gdyż przestąpili prawa, wykroczyli przeciwko przykazaniom, zerwali odwieczne przymierze." (PRZYMIERZE NIE ISTNIAŁO OD ZAWSZE)
PODOBNIE...
Ha 3:10 bp "góry drżą na Twój widok. Chmury wylewają strugi wód, odwieczna toń rozbrzmiewa szumem i wyciąga wysoko ramiona."
Ez 35:5 bt4 "Bo nienawiść twoja jest odwieczna i oddałaś Izraelitów pod miecz w czasie zagłady, w czasie ich ostatecznej ruiny."
Witam Cię Morwo.
Pisze w biegu , ponieważ spieszę się do pracy.
Zachęcam również do korzystania z innych przekładów w tym także hebrajskiego.
I tak np. nie widzę w hebrajskim ani w tłumaczeniu słowa odwieczny w Habakuka 3 : 10 http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=811 http://tanach.leszek-kwiatkowski.eu/index-22-3-10.htm
Kolejny przykład to nie odwieczne przymierze a בְּרִית עוֹלָם - przymierze świata tak jak Stwórca świata בורא עולם
W BT natomiast jest tłumaczone na wieczyste przymierze ; również słowo עולם (czyt. olam) w wielu miejscach w Biblii zostało przetłumaczone na - wieczne a nie odwieczne - to taka ciekawostka ; natomiast dosłownie oznacza świat gdyż wieczny po hebrajsku to נצחי.
Pozdrawiam.