Zauważ że nikt nie wywołuje np Matki Pana tak jak powyżej Samuela.
Bernardzie , ale zwracacie się do Marii , a to również jest zabronione .
Ad. Powtórzonego Prawa 18 rozdzial.
P.S. Kult zmarłych w tym ojca Pio też jest zabroniony .
Biblia wyraźnie naucza , że trupy mają być pochowane , nawet zbrodniarze.
Jeśli ktoś popełni zbrodnię podlegającą karze śmierci, zostanie stracony i powiesisz go na drzewie - trup nie będzie wisiał na drzewie przez noc, lecz tegoż dnia
musisz go pogrzebać. Bo wiszący jest przeklęty przez Boga. Nie zanieczyścisz swej ziemi, danej ci przez Pana, Boga twego, w posiadanie.
Księga Prawa 21:22,23
Dawałem mój chleb głodnym i ubranie nagim. A jeśli widziałem zwłoki któregoś z moich rodaków wyrzucone poza mury Niniwy, grzebałem je. I grzebałem także, jeśli kiedy zabił kogoś Sennacheryb, gdy po swej ucieczce powrócił z Judei w dzień sądu, który wykonał na nim Król Nieba za jego bluźnierstwa. W swoim gniewie pomordował on wielu synów Izraela. Ja zaś potajemnie zabierałem ich ciała i grzebałem je. Sennacheryb zaś szukał ich, ale ich nie znalazł.
Tobiasza 1:17,18
Bóg życzył sobie aby ciała były pochowane a nie wystawiane na widok publiczny.
Potem dał im taki rozkaz:
– Gdy ja zostanę przyłączony do moich przodków,
pochowajcie mnie przy moich praojcach w pieczarze, która jest na polu Efrona Chetyty, w pieczarze, która jest na polu Makpela w pobliżu Mamre w kraju Kanaan, którą kupił Abraham wraz z tym polem od Efrona Chetyty jako tytuł własności grobu. Tam pochowano Abrahama i Sarę, jego żonę, tam pochowano Izaaka i jego żonę Rebekę; tam pochowałem Leę.
Rodzaju 49:29-31
Gdy usłyszeli mieszkańcy Jabesz w Gileadzie o tym, jak Filistyni postąpili z Saulem, powstali wszyscy dzielni ludzie i szli przez całą noc, po czym zdjęli ciało Saula i ciała jego synów z muru Bet-Szean. Przenieśli je do Jabesz i tu spalili. Wzięli potem ich kości i
pogrzebali pod tamaryszkiem w Jabesz. Pościli potem przez siedem dni.
1 Samuela 31:11-13