Sadlor pisze:Tak powiem szczerze czy ten krzyż, to rzeczywiście jest w kościołach potrzebny? Nigdzie w Biblii nie mówi sie o tym by Chrześcijanie używali go jako symbolu swojej wiary, dekorowali nim kaplice itp.
Sadlorze,
Zastanawiałam się, czy w ogóle komentować Twój post, gdyż uważam Twoją wypowiedz za gorszącą. Postanowiłam jednak przedstawić kilka cytatów na poparcie twierdzenia, ze krzyż Chrystusa jako obraz Jego męki i naszego wybawienia nie był dla pierwszych chrześcijan obojętny.
W NT, szczególnie w listach Ap. Pawła jest to bardzo dobrze widoczne.
„Ci wszyscy, którzy chcą się podobać od strony cielesnej, zmuszają was do obrzezania, byle tylko nie cierpieć prześladowania dla
krzyża Chrystusowego.”
Biblia Warszawska Gal 6,12
„Co zaś do mnie, niech mnie Bóg uchowa, abym miał się chlubić z czego innego, jak tylko
z
krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa, przez którego dla mnie świat jest ukrzyżowany, a ja dla świata.”
Biblia Warszawska Gal 6,14
„I pojednać obydwóch z Bogiem w jednym ciele
przez krzyż, zniweczywszy na nim nieprzyjaźń;”
Biblia Warszawska Efez 2,16
„Wielu bowiem z tych, o których często wam mówiłem, a teraz także z płaczem mówię, postępuje jak
wrogowie krzyża Chrystusowego;”
Biblia Warszawska Fil 3,18
„I żeby przez niego wszystko, co jest na ziemi i na niebie, pojednało się z nim dzięki przywróceniu pokoju przez krew
krzyża jego.”
Biblia Warszawska Kol 1,20
„Wymazał obciążający nas list dłużny, który się zwracał przeciwko nam ze swoimi wymaganiami, i usunął go, przybiwszy go do
krzyża;”
Biblia Warszawska Kol 2,14
Krzyż jest symbolem męki Pańskiej, Jego ogromnej miłości do nas, dlatego właśnie niektórzy nie mogą go znieść, jest on dla nich „głupstwem” i zgorszeniem. Dla chrzescijan jest natomiast czymś niezwykle istotnym.
Matrwię się o Ciebie, Sadlorze, myślę, ze idziesz w niebezpieczne rejony negując krzyż Pana Jezusa.
Pozdrawiam.